dilluns, 16 de novembre del 2015

UNA COPETA DE CALISAY… 151112

   


Amb la seva inconfusible ampolla, el licor Calisay acompanyava les postres
a les taules de les families benestants catalanes…

L'edifici de la històrica destil·leria, ampliada l'any 1940 pel famós arquitecte català Cèsar Martinell,
és avui un Centre Cultural Calisay, al bell mig del poble d'Arenys de Mar, a la Riera del Pare Fita 31.

Us he preparat un record nostàlgic, d'una època, d'unes instal·lacions i d'uns estris
amb material gràfic del meu arxiu particular.





































Calisay és un licor estomacal d'herbes aromàtiques la fórmula del qual sembla provenir d'un monestir de Bohèmia, posteriorment fabricat a Blanes (la Selva) i a partir del 1896 a Arenys de Mar per la família Mollfulleda a la Factoria Calisay.

A la dècada del 1980, la fórmula va passar a mans de RUMASA, que va continuar elaborant el licor a Arenys de Mar. A finals dels 80, quan RUMASA va ser expropiada per ordre del Ministre d'Economia i Hisenda del Govern Espanyol, la marca va passar a mans de l'empresari Pedro Rovira, que en va traslladar la producció a Móra la Nova.

En plena decadència de la indústria licorera catalana, l'edifici Calisay ha passat a titularitat municipal i l'Ajuntament d'Arenys de Mar l'ha reconvertit en un centre cultural.

En l'actualitat les ampolles de Calisay (i dels licors Mollfulleda en general) s'han convertit en objectes de col·lecció. 

VIKIPEDIA


Arenys de Mar. (Redacción).- Carme Ruscalleda apadrina el libro sobre la historia del centenario licor Calisay que ha salido a la venta. La cocinera es autora del prólogo del volumen que con más de trescientas fotografías, en buena parte de documentos inéditos, hace un exhaustivo repaso a la historia del emblemático licor del Maresme.

El libro es el resultado de dos años de búsqueda y se ha escrito gracias al testimonio de más de un centenar de personas vinculadas, por un motivo u otro, con la antigua destilería. Para elaborarlo se han consultado una treintena de archivos y hemerotecas en Catalunya, España, Puerto Rico y los Estados Unidos de América. El libro, con el título Gran Licor Calisay. Memòria del bon gust (1895-1995), es obra del periodista Joan Celdran y lo publica Ángle Editorial para conmemorar los cien años de la muerte de Magí Mollfulleda, fundador de la destilería.

LA VANGUARDIA


A la fàbrica hi van arribar a treballar més de 150 persones i les exportacions eren una part important del negoci, tant que fins i tot van protagonitzar anècdotes com el fet que a Alemanya no es podia importar, ja que hi havia un producte amb el mateix nom i van decidir batejar-lo com Yalisac (el nom al revés) mantenint la mateixa estètica del producte.

El cert és que el Calisay era una barreja de 120 plantes diferents entre les quals destacava la que li dóna nom, la calissaia, una escorça molt rica en quinina. La fórmula, secreta i ben guardada, com tots els licors de l’època, va convertir el licor arenyenc en un referent internacional.

FB. MARI CARMEN AYMAR 






PER TORNAR AL MENÚ PRINCIPAL:




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada